Farsang lévén Anyu fánkot sütött, ez most az ő receptje, nagyon fini :)
Régebben gyakran sütötte ezt a fajta minifánkot, farsangtól függetlenül bármikor, mert az egész család imádta. Általában még melegen elfogyott. Aztán a recept valahol elkeveredett és jó ideig nem kaptunk többet ilyet. Most viszont ismét előkerült...
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 ek rum(aroma)
- 1 csipet só
- a díszítéshez 70%-os étcsoki és színes szórócukor
Az élesztőt 3 evőkanál langyos tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját a vajjal, cukorral, sóval, kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a felfuttatott élesztőt, és gyenge tésztát keverünk belőle. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is, a rummal együtt a tésztába forgatjuk. Ezután kb. fél-egy órát nem túl meleg helyen egy konyharuhával lefedve kelesztjük.
Ha megkelt, két kanál segítségével kis golyókat formálunk a tésztából és nem túl forró olajban kisütjük.
Az étcsokit vízgőz fölött, úgy hogy a felső edény alja kissé beleérjen a vízbe, felolvasztjuk (ha túl sűrű lenne, max fél dl étolajjal hígíthatjuk). A kész fánkgolyókat félig a csokiba mártjuk és apró színes cukorkákkal megszórva díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése