2011. február 20., vasárnap

Ha már farsang, legyen fánk

Farsang lévén Anyu fánkot sütött, ez most az ő receptje, nagyon fini :)
Régebben gyakran sütötte ezt a fajta minifánkot, farsangtól függetlenül bármikor, mert az egész család imádta. Általában még melegen elfogyott. Aztán a recept valahol elkeveredett és jó ideig nem kaptunk többet ilyet. Most viszont ismét előkerült...

Hozzávalók:
            • 50 dkg liszt
            • 4 tojás
            • 12 dkg cukor
            • 2.5 dkg élesztő
            • 2-3 dl tej
            • 4 dkg vaj
            • 1 ek rum(aroma)
            • 1 csipet só 
            • a díszítéshez 70%-os étcsoki és színes szórócukor
Elkészítés:

Az élesztőt 3 evőkanál langyos tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját a vajjal, cukorral, sóval, kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a felfuttatott élesztőt, és gyenge tésztát keverünk belőle. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is, a rummal együtt a tésztába forgatjuk. Ezután kb. fél-egy órát nem túl meleg helyen egy konyharuhával lefedve kelesztjük.

Ha megkelt, két kanál segítségével kis golyókat formálunk a tésztából és nem túl forró olajban kisütjük. 
Az étcsokit vízgőz fölött, úgy hogy a felső edény alja kissé beleérjen a vízbe, felolvasztjuk (ha túl sűrű lenne, max fél dl étolajjal hígíthatjuk). A kész fánkgolyókat félig a csokiba mártjuk és apró színes cukorkákkal megszórva díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése